Legende,povesti si scurte descrieri

Leonidas si cei 300 de spartani.(489-480)
Leonidas regele Spartei este un erou al Greciei antice faima provenindu-i din faimoasa batalie de la Termopile(care se treduce-Portile de Foc)unde a condus 300 de spartani la care se alatura si alti luptatori greci la lupta dintre Sparta si primul imperiu din lume Persia.

Xerxes noul monarh al imperiului persan si fiul lui Darius cel Mare porneste cea de-a 2 invazie a persilor dupa ce prima invazie condusa ce tatal sau a fost un esec total acesta porneste lupta din motiva bine intemeiate(Grecia din lipsa resurselor si a lemnului trimite corsarii in Persia pentru a fura cele necesare).Razboiul ce avea sa vina este anuntat de venirea solilor persani in cetatea Greciei pentru a cere locuitorilor,simbolic,”pamant si apa” ca dovada a supunerii lor fata de poporul persan.Solii nu numai ca nu au primit ce vroiau dar au fost aruncati de catre localnicii spartani intr-o fantana.Inexplicabil,dar nu numai Xerxes pare sa isi fi dorit acest razboi,Leonidas,regele Spartei este unul din sustinatorii acestei lupte.Prin aceasta dorinta ca aceasta lupta dintre greci si persani sa aiba loc,Leonidas sfideaza legile Oracolului din Delfi care spunea ca „Persii nu vor triumfa atata vreme cat unul dintre regii spartani va fi sacrificat.”Asadar lupta are loc la Termopile iar Leonidas bravul rege moare in timpul luptei implinindu-si dorinta de a deveni erou pentru eternitate.

 

Manastirea Chiajna

O manastire in ruina in jurul caruia circula legende cum ca ar fi blestemata.Ruinele se afla la periferia Bucurestiului,la marginea cartierului Giulesti-Sarbi langa groapa de gunoi,subiect al multor legende si mituri urbane.Constructia Manastirii Chiajna a inceput in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti si finalizata in timpul domniei lui Nicolae Mavrogheni.Urma sa fie unul dintre cele mai importante lacasuri de cul ale acelei vremi dar nu s-a intamplat asa.Legenda spune ca ar fi blestemata,preotii neslujind niciodata in ea fiind bombardata de turci inainte de sfintire.In urma atacului ea ramane totusi in picioare datorita rezistentei zidurilor groase de 1-2 metrii.Abia in  ’77 s-a prabusit turla in urma cutremurului .O alta legenda spune ca insusi mitropolitul T.R. ,Cozma,a murit in aceasta biserica in timpul ciumei.Clopotul cel mare a fos aruncat in apele Dambovitei si dupa spusele localnicilor se aude batand in noptile cu luna plina.Pe zidul din dreapta la cativa metrii inaltime deprinzandu-se tencuiala,a aparut un chip enigmatic,de o frumusete stranie semanand cu o domnita altii spun ca ar semana cu sfinxul romanesc iar altii spun ca ar fi chipul domnitei Ancuta ucisa la comanda mamei sale,doamna Chiajna.De-a lungul timpului s-au incercat restaurari dar in zadar pentru ca intr-un final s-a renuntat.In timpul anilor s-au semnalat numerose disparitii ce au avut loc in jurul bisericii inreginstrandu-se si 2 crime chiar in ea.

Manastirea Chiajna intra in 2004 in lista monumentelor istorice ale Bucurestiului.

 

 

Lacul Morii(sau lacul Ciurel)

Construit pe vremea comunistilor de catre Ceausescu,lacul Morii a fost construit pentru a opri inundatiile din zona lui provocate de raul Dambovita.Istoria spune ca la vremea cand s-a inceput construirea acestui lac in acea zona se afla biserica Sf.Nicolae si un cimitir insa proectantii si constructorii nu au tinut cont de acestea si au daramat biserica iar cimitirul a fost acoperit de beton.Pe lac se afla si o insula fiind punctul atractiv al acestui lac in ciuda conditiilor mizerabile in care se afla.Acest lac este una dintre principalele zone vizitate de catre locuitorii capitalei mai ales vara.Parerile oamenilor ce il viziteaza sunt impartite insa:unii spun ca s-ar simti extraordinar in acest loc mai ales pe insula iar altii spun ca au un sentiment straniu desprea acest loc.

Eu personal au un sentiment ciudat de cate ori trec prin preajma acestui lac venindu-mi in minte in secundele urmatoare istoria infioratoare si sacrificiile ce s-au facut pentru amplasarea lui.

Cetatea Giurgiului

 
Prima mentiune a cetatii Giurgiu dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, purtand denumirea de Zorio, in documentul Codex Latinus Parisinus. In document apare mentiunea luogo serto adica „loc pustiu”, ceea ce sugereaza distrugerea cetatii in timpul campaniei otomane din 1394 impotriva lui Mircea cel Batran. Fiind un orasfortificat, Giurgiul a jucat un rol important in razboaiele dintre romani si turci, iar mai apoi in razboaiele ruso-turce. Cu toate acestea, la 1403 cetatea a fost functionala, presupunandu-se astfel ca aceasta a fost reparata intre anii 1396-1403, urmand ca in urma ofensivei sultanului Mehmed I, in 1420 cetatea sa intre in posesia turcilor si sa fie efectuate noi lucrari de reparatie a cetatii. Cetatea este redobandita in 1427, de catre Dan al II-lea ajutat de Pippo Spano, in urma alungarii supusului Imperiului Otoman, Radu al II-lea Praznaglava. In urma obtinerii cetatii se efectueaza noi lucrari de restaurare a cetatii. Dupa moartea lui Dan al-II-lea cetatea este recucerita de otomani.
Cetatea este redobandita in urma unei aliante dintre Vlad Dracul si Walerand de Wavrin, respectiv Francesco Condolmieri, conducatorii unei flote cruciate, formata cu scopul de a-l elibera pe Ladislau al VI-lea, captiv dupa batalia de la Varna din 10 noiembrie 1444. Astfel la data de 30 august 1445 flota ajunge la Giurgiu, iar in prima decada a lunii septembrie cetatea este ocupata si cedata, conform intelegerii avute, domnului Țarii Romanesti.
Insa pana in 1449, Giurgiul trece iarasi in mainile turcilor. Vlad Țepesin urma cruciadei dintre anii 1461-1462 va arde targul si cetatea Giurgiu, iar in urma contraofensivei din vara anului 1462 cetatea a fost recucerita de Mehmed al II-lea. In urma acestei batalii sultanul il aduce la domnie pe Radu cel Frumos. In 1594 Mihai Viteazul incearca redobandirea cetatii, dar nu reuseste sa cucereasca cetatea semnificativ intarita de catre turci.

In octombrie 1595 Sigismund Báthory, impreuna cu Silvio Piccolomini, trimisul ducelui Toscanei, asediaza si reusesc sa cucereasca cetatea, insa in 1597 turcii sunt iarasi cei ce stapanesc cetatea si conform unor documentedin 1600, Mehmed-pasa primeste ordin sa refortifice cetatea.

Ultima incercare a domnitorilor romani de a ocupa cetatea Giurgiu a avut loc in timpul domniei lui Mihnea al III-lea, care profitand de o infrangere al lui Gian Arslan, la 15 septembrie 1659, asediaza si cucereste Giurgiul. Insa la 23 noiembrie 1659, in urma infrangerilor suferite de aliatii sai Constantin Șerban al Moldovei si Gheorghe al II-lea Rákóczi, voievodul Ardealului, se retrage.

Manastirea Barbu Belu

 Situata in comuna Gostinari,judetul Giurgiu,fiind construita in anul 1818 anul acesta implinind 193 de ani de existenta.Ceea se astazi se afla in picioare nu pare a fi decat o ruina nicidecum o manastire fiind intr-o stare de degradare foarte avansata.Cele trei turle care in vremea bisericii erau cele mai atractive parti ale schitului astazi nu mai sunt ajutand astfel la degradarea interiorului si la decopertarea tencuielii si deteriorarea picturii.Putin timp s-a slujit in ea,construita pe vremea fanariotilor,nu a mai servit ca locas de cult din 1857.Impotriva factorilor care au distrus biserica,astazi se mai pastreaza cateva bucati de pictura biserica avand hramul”Adormirea Maicii Domnului”.In anul 2008 cu ajutorul Preasfintitului Parinte Dr. Ambrozie,episcopul Giurgiului,mica manastire a fost reactivata strangandu-se fonduri pentru refacerea ei.

Manastirea Curtea de Arges

Inceperea ridicarii acesteia se face in anul 1514 din porunca domnului Neagoe Basarab .Popularitatea biserici vine atat din frumusetea manastirii cat si din legenda mesterului Manole.

Legenda spune ca 7 ani 9 mesteri mari se chinuiau sa ridice la porunca domnului roman manastirea Curtea de Arges.Dupa spusele staretului Bogumil ridicarea manastirii nu se poate face deoarece exista forte superioare care se opun insa o singura solutie exista si aceea de a se face o jertfa.7 ani si mesterii un zid n-au ridicar:„Dar orice lucraNoaptea se surpa!A doua zi iar,A treia zi iar,A patra zi iarLucrau în zadar”

Asadar Manole ia in considerarea sfatul staretului si dupa o lupta cu el insusi spune celor 9 mesteri ca o fiinta trebuie zidita ca zidurile sa se ridice.Fiinta jertfita trebuie sa fie o sotie, care inca n-a nascut, sora curata sau fiica luminata.Mesterii sovaiesc intre ei dar pana la urma fac juramantul:

„În zid de-a zidiCea-ntâi soţioară,Cea-ntâi surioarăCare s-a iviMâini în zori de ziAducând bucateLa soţ ori la frate.”Fiecare din cei 9 se temea ca nu cumva sotia sau fica sa ajunga la manastire.Dar in zadar sperau caci iata soseste sotia unuia dintre ei fiind chia sotia lui Manole,Mira care venea sa ii aduca mancare.Ingrijorat,Manole ii cere Domnului ploi puternice,vanturi insa Mira tine piept acestor fenomene si ajunge la manastire iar zidarii doresc ca Manole sa isi tina promisiunea si ii spun Mirei ca acest juramant nu este decat un joc ea linistita sa fie ca doar in gluma o vor zidi.Cu mare dure Manole o zideste pe scumpa lui sotie care purta in pantece si un copilas.Dupa moartea scumpei sotioare si manole o urmeaza.2 legende diferite spun ca mesterul ar fi murit aruncandu-se dupa manastire dupa ce i-a fost permis sa traga primul clopot iar cealalta legenda spune ca mesterului i-a fost inscenata moartea si cum ca ceilalti mesteri ar fi indemnat pe Voda sa il omoare deoarece el poate construi alte manastiri mult mai frumoase iar acesta ii darama schelele  si moare.

 Aceasta a fost legenda mesterului Manole.

 Templul iubirii din Agra

Taj Mahal-ul este cel mai frumos si mai fastuos si bine pastrat monument-mormant al Indiei.Cladit in Agria,fosta capitala a Imperiului Mogul intre sec.16-18,este amplasat pe malul raului Yamuna.Taj Mahal-ul a fost construit de al 5-lea imparat mogul Khurram Sihab din Muhamad in memoria celei de-a 2 sotii,Mumtaz Mahal,printesa persana musulmana.Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil,in timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhampur.Moartea ei l-a afectat intr-atat pe imparat,incat parul i-a albit in numai cateva luni.Inainte de ultima suflare,Mumtaz l-a rugat pe imparat 4 lucruri:sa-i construiasca un mormant,sa se recasatoreasca,sa-si iubeasca fiii si sa viziteze mormantul la aniversare.

Constructia Taj Mahal-ului a demarat in 1631 si a durat 20 de ani.Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa lucreze aici.Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa,Taj Mahal-ul a devenit”simbolul dragostei eterne”.

 Istoria sahului

 Sahul un renumit joc de gandire pe care il putem numi un joc al mintii are numeroase legende ce atesta provenienta lui din 7 tari:China,India,Grecia,Asiria,Persia,Egipt si Arabia.

Legenda sahului ce provine din India spune ca se numea chaturanga si a aparut in anul 570 undeva in Valea Gangelui iar jocul persan se numea satrandj.”Chaturanga” era format din 2 cuvinte:”chatur” care se traduce patru si „anga” ce inseamna menbrii.Jocul se juca intr-e 4 adversari fiecare avand cate 8 piese desfasurate pe o tabla cu 64 de casute.Cele 4 forte erau constituite din cai,elefanti,care de lupta si soldati.Chaturanga a fost preluat de persi la inceputul secolului al VII-lea,schimbandu-si numele in satrandj semannd ceva mai mult cu varianta europeana de azi a jocului.Astfel piesele folosite erau urmatoarele:regele,dama sau regina,doua turnuri sau turele de astazi cate 2 pentru fiecare participant,2 nebuni de jucator,2 cai pentru fiecare si cate 8 pioni pentru fiecare adversar.Diferentele dintr-e satrandj si sahul de astazi sunt doar 2 mutari:luarea si rocada care nu le gasim in vechiul joc.

O prima legenda spune ca Sem,fiul lui Noe ar fi inventat acest joc.O alta legenda spune ca regele Solomon,conducatorul Israelului ar fi inventat acest joc spre”dezlegarea mintilor si desfatare” a poporului sau.Aristotel bineinteles este si el unul din cei care ar fi inventat sahul.Unul dintr-e elevii lui,Alexandru cel Mare,se spune ca ar fi fost un foarte bun jucator de sah.

Cam atat despre istoria sahului si sper ca v-a placut.

Regulile de joc pentru sahul de astazi.

Asezarea:la a1 h1 se asaza turele;la b1 g1 se asaza caii;la c1 f1 se asaza nebunii;la d1 se asaza regina iar la e1 regele.Pe urmatoarea linie se asaza pionii.(regina nu se asaza la intamplare ci se asaza pe casuta alba in cazul pieselor albe iar in cazul celor negre pe casuta neagra „regina isi pastraza culoarea”)

Pionii la prima mutare poate merge o casuta sau 2 iar de la a2-a mutare merge o singura casut si ia in stanga si in dreapta numai in fata pe diagonala.Pionul este cea mai putin importanta piesa de pe o tabla de sah si odata ajuns cu un pion la capatul celalalt al tablei de sah putem recupera o piesa pierduta.

Tura merge in fata in spate,stanga si dreapta,mergand cate casute dorim si ia tot la fel,si cu ajutorul ei impreuna cu regele se pot face rocadele:rocada mica si rocada mare.

Calul se muta inca 2 casute in fata in orice directie dorim si una laterala in timp ce rostim”calu” si prin mutarea calului pe cele 4 casute vom forma litera L.Calul ia piesele asezate chiar in patratica unde dorim sa il mutam.

Nebunul merg numai pe diagonala fara un numar anume de casute luand tot la fel.

Regina merge fata spate stanga dreapta si pe diagonala fara un anume numar de casute luand din toate pozitiile.Cand regina este amenintata de o piesa se numeste „garda la regina”.

Regele merge ca si regina in toate pozitiile dar numai cate o casuta si ia din toate pozitiile.Cand regele este amenintat de o piesa spunem”sah la rege”.Cand nu avem piese necesare sau din intamplare nu putem sa dam sah la rege sau raman ambi regi singuri pe tabla de sah se numeste sah pat.

Perseu

Fiu al lui Zeus si al lui Danae,perseu este un semizeu deoarece mama lui era muritoare,fica regelui Acrisios.Zeus se indragosteste de ea si coboara la Danae aceasta dand nastere lui Perseu.Acrisios porunceste ca ea si copilul sa fie inchisi intr-un sicriu si aruncati in mare.Dupa calatoria pe mare ii gaseste un pescar,Dictys,care ii duce la regele insulei Serifos,Polydectes care incepe sa se indragosteasca de Danae mama lui Perseu si vede in acesta o piedica intre el si mama sa.De aceea Polydectes deci sa il piarda si-l trimite sa ii aduca capul Melisei,muritoarea din gorgone.

Ajutat de zei(Hermes ii da o spada,singura care putea taia capul Melisei,Atena ii daruieste un scut de brons in care vedeai ca intro oglinda,primeste si coiful lui Hades care il facea invizibil pe cel ce-l purta,niste sandale inaripate si o traista.Perseu la sfatul lui Hermes ia singurul ochi al graielor si pentru a inapoi ochiu,graiele trebuiau sa ii zica lui Perseu drumul catre Medusa.Ajutat de catre zei pentru a nu vedea chipul gorgonelor,Perseu taie capul Medusei.In drumul sau catre Grecia,Perseu se indragosteste de Andromeda.Impreuna au 7 fii: PersesAlcaeus, Heleus, Mestor, SthenelusElectryon și Cynurus si 2 fice:Gorgophone si Autochtoe.

Daca sunteti interesati,va pot recomanda filmul „Clash of the titans” un film foarte frumos si reusit.

Legenda ploi de vara,a tunetelor si a fulgerelor.

 

 Am revenit pe aceasta pagina cu ceva ce poate nu stiati.In cateva randuri va voi spune de unde vin ploile,tunetele si fulgerele din perioada verii.Legenda spune ca Domnu i-a dat Sfantului Ilie un bici de foc in mana pentru a pedepsi lumea pentru pacatele facute si pe draci.Inaintea zilei lui(20 iulie),Sfantul Ilie ca orice batran adoarme iar cand se trezeste il intreaba pe Dumnezeu cand vine ziua lui iar Domnul stiind ca va merge si va trimite ploi puternice,tunete si fulgere si va pedepsi aspru pe oameni ii spune ca mai este mult pana la ziua lui.Adormind iarasi,Sfantul Ilie se trezesti si Il intreaba iarasi pe Domnul cand este ziua lui iar Domnul ii spune ca ziua lui a trecut cu mult timp in urma.Asa ca si inainte si dupa ziua Sfantului Ilie avem tunete,fulgere si ploi.Povestea o stiu de la bunici.Sper sa va placa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s